Kumppanuusverkosto-hankkeemme etenee laajalla rintamalla oikein mukavassa vauhdissa. Varsinkin järjestöjen alakohtaisissa yhteistoimintaryhmissä on paljon positiivista liikehdintää.
Hyvinvointijärjestöjen työryhmä ”virallistettiin” Kumppanuuspöydän kokouksessa syyskuussa. Työryhmässä on mukana kahdeksan järjestöä vahvistettuna hankkeemme projektipäällikkö Anna-Maija Ahosella. Työryhmässä on vahvaa sisältöosaamista ja ryhmän näkemys järjestöjen merkityksestä ja työpanos koko hyvinvointialueen kattavan kumppanuusverkoston luomisessa on korvaamaton. Ryhmä on määritellyt tapaavansa viidestä kuuteen kertaan vuodessa ja seuraava tapaaminen on joulukuun alussa.
Uusina yhteistoimintaryhminä käynnistellään työllisyystoimijoiden, senioreiden ja kulttuuritoimijoiden työryhmiä. Työllisyystoimijoiden ensimmäinen tapaaminen oli 5.11. Laptuote-säätiön tiloissa. Seuraava tapaaminen laajennetulla ryhmällä pidetään helmikuun alussa, jolloin kirkastetaan ryhmän tavoitteita ja toimintamallia sekä hahmotetaan tarkemmin ryhmän kokoonpanoa. Ryhmän tavoitteiden asettamiseen – ja kokoonpanoon – liittyy oleellisesti työllisyyspalvelujen järjestämisvastuun siirtyminen kunnille vuoden 2024 alusta. Kumppanuuspöytää täydennetään työllisyystoimijoiden edustuksella.
Senioreiden yhteistoimintaryhmä liittyy Etelä-Karjalan Eetun (valtakunnallisten eläkejärjestöjen piirijärjestöjen rekisteröimätön yhteistyöryhmä) toiminnan organisoitumiseen ja kehittämiseen. Suunnittelutapaamisessa 5.11. pohdittiin, miten Kumppanuusverkosto-hanke ja hankkeiden yhteistyö edistävät ikääntyneiden asiaa – missä on vaikuttamisen paikat. Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hanke järjestää Ikäihmisten vaikuttamispäivät kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa 19.1.–19.2.22 ja Kumppanuusverkosto-hanke on vaikuttamispäivillä mukana. Oiva Osallisuus ja Hyvä mieli -hankkeiden kanssa järjestetään kunnissa valtuutettujen iltakoulut marras-tammikuussa, jolloin nostetaan esiin myös seniorijärjestöjen viestiä järjestöavustuksista ja tiloista sekä riittävistä ja esteettömistä palveluista.
Perhejärjestöjen yhteistyöryhmän loppusyksyä väritti Lapsen oikeuksien päivän perhetapahtuman suunnittelu ja toteuttaminen Kulttuuritila Nuijamiehessä lauantaina 20.11. Nuijamiehen aulassa oli perhejärjestöjen esittelypisteitä, joissa päästiin tutustumaan mm. Unicefin matkalaukkukouluun ja Planin tuottamaan Rauli Virtasen virtuaaliseen valokuvanäyttelyyn, jonka aiheena on Tytöt kriiseissä. MLL:n pisteellä lapset kertoivat ja piirsivät viireihin mitkä asiat ovat heidän elämässään tärkeitä ja luovat turvallisuuden tunnetta. Nuijamiehen salissa oli riemastuttavaa kulttuuriohjelmaa mm. Tremolo ja lastenmusiikkiorkesteri Orffit sekä Koirien Karjala -musiikkiteatteriesitys. Tapahtumaan toi tervehdyksen Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva. Neljän tunnin aikana tapahtumassa kävi noin 300 vierailijaa. Arkisena aherruksena työryhmässä koostetaan perhejärjestöjen palvelukuvauksia ja lukuja asiakastyöstä. Suunnitelmana on viedä tätä tietoa Eksotelle ja edistää perhejärjestöjen liittymistä osaksi Eksoten perhekeskuskokonaisuutta painottaen ennaltaehkäiseviä palveluita.
Kulttuuritoimijoiden yhteistyöryhmän suunnittelu jatkuu 16.12. Kulttuuritila Nuijamiehessä pidettävässä tapaamisessa. Kulttuuri ja taide muodostavat tärkeän osan ihmisen hyvinvointia ja siten myös oleellinen osa Kumppanuusverkosto-hanketta. Maakunnan toimijoiden lisäksi huomioon tulee ottaa myös valtakunnalliset verkostot kuten esimerkiksi Turun Ammattikorkeakoulun koordinoima Taikusydän-verkosto.
Järjestöt ovat aktiivisesti mukana Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valmistelussa. Tärkein vaikuttamisen paikka tässä prosessissa on Sote-uudostuksen yhdyspintatyöryhmän järjestötyön alatyöryhmä, johon nimettiin laaja kuuden järjestön edustusto vahvistettuna hankkeemme projektipäälliköllä sekä Sosten:n järjestöasiantuntija Henna Hovilla. Työskentely on käynnistynyt yhdyspintojen (järjestöt – Eksote, järjestöt – kunnat) tunnistamisella ja seuraavana todo-listalla on yhteistyön toimintaedellytysten kartoittaminen. Järjestöedustajat tapaavat keskenään myös työryhmätapaamisten välillä, aiheeseen perehtymistä ja työnjakoa. Etelä-Karjalan tilannetta esiteltiin STM:n Alueellinen järjestöyhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksessa -webinaarissa 22.11. Webinaarin tallenne: https://videonet.fi/stm/20211122/
Hankeyhteistyötä tehdään Oiva Osallisuus Etelä-Karjalassa ja Hyvä Mieli! -hankkeiden kanssa mm. vierailemalla kunnanhallitusten kokouksissa esittelemällä yhdessä hankkeitten tavoitteita kuntapäättäjille – ja myöhemmin myös viranhaltijoille. Marraskuun aikana toteutuivat tapaamiset Lemillä ja Taipalsaarella. Kumppanuusverkostolla on edustus Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu ry:n Elintapaohjauksen palvelupolku -hankkeessa Imatran ja Parikkalan kuntakoordinaatioryhmissä. Hankkeessa kartoitetaan kunnissa toteutuvia järjestöyhteistyön malleja ja pyritään nostamaan hyte-järjestöjen tuottamat palvelut kuntakohtaisesti mukaan elintapaohjauksen palvelupolkuun eri ikäryhmille.
Aluevaalit lähestyvät vinhaa vauhtia. Kumppanuusverkoston puitteissa järjestetään lauantaina 15. tammikuuta aluevaalipaneeli Kulttuuritila Nuijamiehessä. Tarkempaa informaatiota tilaisuudesta jaetaan lähempänä viimeistään ehdokasasettelun päättymisen ja Kumppanuuspöydän seuraavan tapaamisen jälkeen 15.12.
Lisätietoja Kumppanuusverkosto-hankkeesta:
Projektipäällikkö Anna-Maija Ahonen anna-maija.ahonen@ekyhdistykset.fi
EKY ry:n puheenjohtaja Ilkka Kuukka ilkka.kuukka@ekyhdistykset.fi