Hyvää syntymäpäivää Etelä-Karjalan Yhdistykset ry!

Kansalaistoiminnan Fiesta ja Mahdollisuuksien tori vuonna 2017. Kuvaaja: Jukka Kosonen

Tasan kuusi vuotta sitten tiistaina 31.3. kaksikymmentäyksi eteläkarjalaista yhdistystä kokoontui Lappeenrannan kaupungintalon Venla-neuvotteluhuoneeseen perustamaan Etelä-Karjalan yhdistysten yhteistyöyhdistystä. Uudelle tulokkaalle äänestettiin nimeksi Etelä-Karjalan Yhdistykset ry.

Perustamiskokous Lappeenrannan kaupungintalolla 31.3.2015. Kuvaaja: Jukka Kosonen

Vuosi sitten tarkoituksena oli juhlia yhdistyksen viiden vuoden taivalta Kulttuuritila Nuijamiehessä. Kuinka ollakaan; korona tuli väliin ja bileet jouduttiin perumaan. Olisimme kerranneet mitä kaikkea viiteen vuoteen on mahtunut ja missä vaiheessa olimme yhteistyön kehittämisessä niin yhdistysten välillä kuin yhdistysten ja julkishallinnon ja koulutusorganisaatioiden kanssa, kuinka olimme vaikuttaneet yhdistysten toimintaedellytysten parantamiseen ja mitä kuului Järjestöjen talolle – miten sen tavoitteen kanssa oli käynyt. Näitä suuria asioita varten väki kokoontui 31.3.2015 perustamaan EKY ry:tä ja samoja tavoitteita kohden liikutaan edelleen kiihtyvällä vauhdilla.

EKY ry on toiminut peruskirjansa mukaisesti sitkeästi vapaaehtoisvoimin ja olemme päässeet erittäin herkulliseen tilanteeseen. Järjestöjen yhteistä tilaa on metsästetty pitkään. Tavoitteena olevaa monikäyttöistä ja käyttäjäystävällisesti hinnoiteltua kiinteistöä on haasteellista löytää. Monia tiloja on koluttu ja matkan varrella osa jäsenyhdistyksistä on löytänyt omiin tarpeisiinsa sopivan ratkaisun. Kun Eksote ilmoitti keväällä 2019 luopuvansa Lappeenrannan keskustassa sijaitsevasta Kuutinkulmana tunnetusta kiinteistöstä, ymmärsimme tilaisuuden tulleen. Kun Kulttuuritila Nuijamies ry tarvitsi myös omaa toimistotilaa, niin teimme ratkaisun: Kuutinkulmasta alkaa Järjestöjen talon toteuttaminen. Se voi toteutua jossain vaiheessa alkuperäisen ajatuksen kaltaisena tai pienempien kohtaamispaikkojen verkostona. Työ jatkuu.

EKY on ollut Kuutinkulman operaattorina hieman yli puolitoista vuotta. Kuutinkulmalla on pitkät perinteet vapaaehtoistoiminnan satamana ja tukikohtana. Tilan vanhat käyttäjät ottivat ilolla vastaan tiedon Kuutinkulman säilymisestä samassa tarkoituksessa. Olemme talkoovoimin pintaremontoineet Kuutin uuteen kuosiin, investoineet harkinnalla av-laitteisiin ja tämän kevään aikana tarkoituksena on saada terassialuetta viihtyisämpään kuntoon vehreyttä unohtamatta. Koronavuodesta huolimatta Kuutinkulmassa kävi noin 2300 vierailijaa 40:stä yhdistyksestä ja harrasteryhmästä. Kuutinkulman arkea pyörittää kuuttimestari ja toimintaa kehitetään suurella sydämellä. Pienenä mustan huumorin sävyttämänä kuriositeettina pitää huomioida, että Kuutinkulman ovet joudutaan laittamaan kahdeksi viikoksi säppiin juuri tänään AVI:n määräyksellä. Elämä palaa Kuutinkulmaan tauon jälkeen entistä ehompana!

Kuva ajalta, kun oli vielä ovet sallittua kokoontua.

Olemme ottaneet kiihtyviä askeleita myös yhteistyön kehittämisessä ja verkostojen rakentamisessa. STEA on tehnyt avustusehdotuksen sosiaali- ja terveysministeriölle EKY:n Etelä-Karjalan järjestöjen Kumppanuusverkoston rakentamiseen ja kehittämiseen. EKY otti viime vuoden lokakuussa koordinointivastuun Etelä-Karjalan järjestöjen Kumppanuuspöydästä, joka on tärkeä osa maakunnallista verkostoa. Kumppanuuspöydässä maakunnan järjestöt, kunnat ja kuntayhtymät kohtaavat – saman pöydän ääressä – ja etsivät uusia tapoja kehittää yhteistoimintaa ja parantaa kolmannen sektorin toimintaedellytyksiä. Kumppanuusverkostossa kehitetään myös järjestöjen alakohtaisia toimintamalleja, lisätään kuntien ja järjestöjen yhteistyömahdollisuuksia sekä viritetään ja tehostetaan järjestöjen yhteistä viestintää. Kumppanuusverkosto-hankkeeseen rekrytoidaan hankepäällikkö tämän kevään aikana ja tavoitteena on hankkeen käynnistäminen 1.6. alkaen. Hankkeen tavoitteista ja sen etenemisestä viestitään avoimesti ja aktiivisesti mm. näillä sivuilla ja muilla sosiaalisen median alustoilla. Hankkeen tavoitteena on luoda toimintaverkosto, joka luo uutta proaktiivista eteläkarjalaista toimintakulttuuria – yhdessä.

EKY ry on kuudessa vuodessa päässyt hyvään alkuun suhteessa niihin tavoitteisiin, joita perustavassa kokouksessa toiminnalle asetettiin. Yhdessä hyvien kumppaneiden kanssa aloitamme uuden vaiheen kasvussamme – siirrymme ikään kuin peruskoulun puolelle, kuten keskisuomalaiset kollegat tänään kannustivat. Oppia ikä kaikki!

Ilkka Kuukka
puheenjohtaja
Etelä-Karjalan Yhdistykset ry

Bookmark the permalink.

Comments are closed.